×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1398/12/07 - 09:01
  • بازدید : 1273
  • تعداد بازدید : 71
  • زمان مطالعه : 11 دقیقه
روابط عمومی معاونت درمان علوم پزشکی شهید بهشتی:

هر آنچه باید درباره انواع ماسک ها برای مقابله با کرونا بدانید

با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور گزینه های مختلفی برای انتخاب انواع مختلف ماسک و کاربردهای آن وجود دارد، در ادامه شما را با انواع مختلف ماسک آشنا می کنیم

هر آنچه باید درباره انواع ماسک ها برای مقابله با کرونا بدانید

با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور گزینه های مختلفی برای انتخاب انواع مختلف ماسک و کاربردهای آن وجود دارد، در ادامه شما را با انواع مختلف ماسک آشنا می کنیم.

 

معاونت درمان به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، با توجه به شیوع بیماری ویروسی کرونا و نیاز به اطلاعاتی درست علمی درباره انواع راه های پیشگیری از شیوع این بیماری، در مطلبی که می خوانید انواع ماسک ها و کاربردشان معرفی شده است.

 

ماسک های پزشکی که بیشتر به عنوان ماسک های جراحی شناخته می شوند، این ماسک ها به عنوان یک محافظ در برابر ذارت معلق عفونی در فضا شناخته شده و توسط متخصصان سلامت در حین عمل جراحی توصیه شده است که عمدتا توسط متخصصان مراقبت های بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرند تا از خود و دیگران در برابر شیوع بیماری های عفونی ناشی از هوا، مایعات بدن و ذرات معلق محافظت کنند.

 

ماسک های پزشکی یا جراحی برای پوشاندن دهان و بینی شما در نظر گرفته شده است. آنها با موادی طراحی شده اند که می توانند ذرات بزرگ  و ترشحات را مسدود کنند، همه این موارد ممکن است حاوی ویروس یا باکتری هایی باشد که برای شما مضر است.

 

با این حال ، ذرات کوچک ممکن است هنوز هم بتوانند به یک ماسک پزشکی نفوذ کنند.

 

ماسک های معمولی دولایه کشدار؛ این ماسک ها بینی و دهان را می پوشانند اما به صورت نمی چسبند و در شرایط عمومی پزشکی استفاده می شوند. از این ماسک ها برای محافظت یک طرفه و پیشگیری از خروج مایعات بدن و ورود هوا می توان بهره برد. این ماسک ها برای جلوگیری از سرفه و عطسه طراحی شده اند و در برابر خون مقاوم نیستند.

 

 

 ماسک های جراحی سه لایه بند دار؛ در برابر خون، ترشحات و حدود ۹۵درصد نیز در برابر ذرات باکتری ها مقاوم هستند، این ماسک ها بیشتر از ماسک های معمولی به صورت می چسبند، در حالی که ماسک های فیلتردار ایده آل هستند، ماسک های جراحی نیز هنوز هم برخی از کارهای مفید را در زمینه محافظت از ویروس انجام می دهند. آنها مانع از تماس های مکرر دست های ما با صورت به ویژه دهان و بینی می شوند. طبق یک مطالعه، به طور متوسط ۱۹ باردر ساعت صورت خود را لمس می کنیم، بنابراین می توانیم عوامل میکروبزا را به دستها و سپس به صورت خود منتقل کنیم، پس استفاده از ماسک جراحی در این موارد مفید محسوب می شود.

 

استفاده ازماسک های بدون فیلتر  بیش ار دو ساعت پی در پی توصیه نمی شود.

 

ماسک های فیلتردار برای حفاظت فردی؛ این ماسک ها محکم هستند و به منظور پوشش دهی کامل صورت طراحی شده اند و کاملا به صورت می چسبند. با فیلتر کردن هوای تنفس شده، برای حفاظت دو طرفه طراحی شده اند و در برابر خون، ترشحات و ذرات غیر روغنی، مقاوم هستند. به صورت یکبار مصرف می باشند و برخی از آنها نیمه صورت را می پوشانند و برخی کاملا صورت را کاور می کنند.

 انواع ماسک فیلتردار؛ ماسک FFPبا استاندارد اروپاییEN۱۴۹: ۲۰۰۱ طبقه بندی شده اند:

ماسک فیلتر دار:FFP۱ ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۵ میکرون با فیلتراسیون ۸۰ درصد

ماسک فیلتر دارFFP۲ : ماسک مناسب برای ذرات بین ۲ تا ۵ میکرون با فیلتراسیون ۹۴ درصد

ماسک فیلتر دار  FFP۳ : ماسک مناسب برای ذرات کوچکتر از ۲ میکرون با فیلتراسیون ۹۹ درصد

ماسکN۹۵

 

ماسک هایN وP و  R

ماسک هایN وP و  R که با استاندارد امریکاییNIOSH طبقه بندی شده اند:

ماسک فیلتر دارN

ماسکN۹۵ :ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۵ درصد غیرمقاوم نسبت به روغن

ماسکN۹۹ : ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۹ درصد غیرمقاوم نسبت به روغن

ماسکN۱۰۰ : ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۹.۹۷ درصد غیرمقاوم نسبت به روغن

 

ماسک فیلتر دارR

ماسکR۹۵ : ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۵ درصد مقاوم نسبت به روغن تا حداکثر ۸ ساعت

ماسکR۹۹ : ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۹ درصد مقاوم نسبت به روغن تا حداکثر ۸ ساعت

ماسکR۱۰۰ : ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۹.۹۷ درصد مقاوم نسبت به روغن تا حداکثر ۸ ساعت

 

ماسک فیلتر دارP

ماسکP۹۵ : ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۵ درصد مقاوم نسبت به روغن

ماسکP۹۹ : ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۹ درصد مقاوم نسبت به روغن

ماسکP۱۰۰ : ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۹.۹۷ درصد مقاوم نسبت به روغن 

 

ماسک فیلتردار کربن اکتیو یا کربن دار:

در این نوع ماسک ها لایه هایی از کربن فعال شده (کربن اکیتو) به منظور حفاظت در مقابل گاز ها و بخار ها در نظر گرفته می شوند که باعث می شود که بوی آلودگی و گازهای مضر هوا به داخل ماسک نفوذ نکند

 

تاریخ انقضا و عمر مفید استفاده از ماسک فیلتردار:

به طور عمومی عمر مفید ماسک فیلتردارn۹۵ وffp۲ می تواند تا ۸ ساعت کاری باشد اما بطور کلی در سه حالت زیر باید ماسک فیلتردارn۹۵ یاffp۲ تعویض شود:اگر قالب کاسه ای شکل ماسک فرم خود را از دست داداه باشد و روی صورت تان بطور کامل محکم نچسبد که باعث نشت هوای بیرون به درون ماسک شود، اگر با وجود زدن ماسک روی صورت بوی دود و هوای آلوده از بیرون را احساس می کنید،اگر فیلتر ماسک کثیف شده باشد و آلودگی ها گرد و غبار روی سطح آن دیده شود که قابل تمیز شدن نباشند،  آغشته شدن به خون، ترشحات ویا هر عامل عفونی دیگر از بیمار، آسیب دیدن ماسکوافزایش قابل توجه مقاومت تنفسی

 

توصیه جدی

 

استفاده ۴ساعت مداوم از ماسکN۹۵می تواند سبب بروز بیماری های جدی ریوی شود بنابراین استفاده از این ماسک برای افرادی که علائم بیماری و یا ارتباط نزدیک با شخص بیمار را ندارند توصیه نمی شود

 

تفاوت بین ماسک پزشکی و یک ماسکN۹۵:

 

ماسکN۹۵ وسیله ای است برای جلوگیری از ۹۵٪ ذرات بسیار کوچک استفاده می شود. بر خلاف ماسک های پزشکی، ماسکN۹۵ با امنیت بیشتری روی صورت و پوست شما قرار می گیرد و قادر است ذرات موجود در هوا را فیلتر کند.

 

 در حالی که یک ماسکN۹۵ می تواند ۹۵٪ از ذرات بسیار کوچک را مسدود کند (بسیار کوچک که ۰,۳ میکرون در نظر گرفته می شود) هنوز ۵٪ احتمال وجود دارد که ذرات مضر بتوانند در دستگاه تنفس نفوذ کنند.

 

 هر نوع ماسکN۹۵ باید با دستورالعمل های دقیق از سازنده تهیه شده و توضیح دهد که چگونه می توان ماسک استفاده کرد. برای اطمینان از محافظت مناسب برای شما و بیمارانتان ، این دستورالعمل ها باید رعایت شوند.

 

 

 ماسک پزشکی را چگونه به صورت بزنیم؟

 

 دستان خود را تمیز کنید:قبل از لمس ماسک تمیز، دستان خود را با آب و صابون کاملاً بشویید. باید دستان خود را  حداقل ۲۰ ثانیه بشویید.

 

همیشه از یک حوله کاغذی تمیز برای خشک کردن دستان خود استفاده کنید و سپس آن حوله کاغذی را درون سطل زباله بیندازید. قبل از اینکه آن را دور بیندازید ممکن است بخواهید از آن حوله کاغذی استفاده کنید تا پس از شستن دستان خود، در را باز و بسته کنید.

 

 ماسک را بررسی کنید: هنگامی که یک ماسک جدید را از جعبه درمی آورید، آن را چک کنید تا اطمینان حاصل کنید که هیچ گونه نقص، سوراخ و پارگی در ماسک وجود ندارد. اگر ماسک دارای نقایص، سوراخ و شکاف است، آن را دور ریخته و ماسک جدید (استفاده نشده) دیگری را انتخاب کنید.

 

 

 

مراحل قرار دادن ماسک روی صورت

 

 قسمت بالای ماسک را به درستی تنظیم کنید: برای این که ماسک تا حد ممکن به پوست شما نزدیک شود، قسمت بالای ماسک دارای لبه خمیده اما محکم خواهد بود که می تواند در اطراف بینی شما قرار گیرد. قبل از استفاده از ماسک روی صورت خود اطمینان حاصل کنید که این قسمت به سمت بالا قرار دارد.

 

قسمت داخلی بیشتر ماسک های پزشکی به رنگ سفید است

 

 

از طرف مناسب ماسک به سمت بیرون اطمینان حاصل کنید، قسمت داخلی بیشتر ماسک های پزشکی به رنگ سفید است در حالی که قسمت بیرونی رنگ دارد. قبل از استفاده از ماسک بر روی صورت خود، اطمینان حاصل کنید که قسمت سفید ماسک به سمت صورت شما باشد.

 

 

انواع مختلف ماسک های پزشکی بر اساس نوع بستن

 

انواع مختلفی از ماسک های پزشکی موجود است که هر کدام روش های مختلفی برای اتصال ماسک به سر شما دارند.

حلقه گوش برخی از ماسک ها دارای ۲ حلقه گوش در دو طرف ماسک هستند. این حلقه ها به طور معمول از یک ماده الاستیک ساخته شده اند تا بتوان آنها را کشید. این نوع ماسک را توسط حلقه ها بردارید، ۱ حلقه را دور یک گوش قرار دهید و سپس حلقه دیگر را در اطراف گوش دیگر خود قرار دهید.

 

 برخی از ماسک ها با تکه های پارچه ای که به پشت سر شما گره خورده است، ارائه می شود. بیشتر ماسک ها با بندهای بالایی و پایینی همراه هستند.  ماسک را به وسیله بندهای بالا بلند کنید، بندها را در پشت سر خود قرار دهید و آنها را به هم وصل کنید.

 ماسک نواری: بعضی از ماسک ها دارای ۲ بند الاستیک هستند که در پشت و اطراف پشت سر شما قرار دارند . ماسک را جلوی صورت خود نگه دارید ، بند بالا را بالای سر خود بکشید و آن را در اطراف تاج سر خود قرار دهید. سپس باند پایین را بالای سر خود بکشید و آن را در پایه جمجمه قرار دهید.

 

 

 تنظیم قسمت روی بینی ماسک

 

در گام اول قطعه بینی را تنظیم کنید، اکنون که ماسک پزشکی روی سر و صورت شما قرار گرفته است، از انگشت اشاره و انگشت شست خود استفاده کنید تا قسمت خمیده لبه بالای ماسک را در اطراف پل بینی خود بچسبانید.

 

 

 در صورت لزوم باند پایین ماسک را گره بزنید، اگر در حال استفاده از ماسک با بندهایی هستید که در قسمت بالا و پایین گره خورده است، اکنون می توانید باند پایین را در زیر پایه جمجمه خود ببندید. از آنجا که تنظیم قطعه بینی می تواند بر روی مناسب بودن ماسک تأثیر بگذارد، بهتر است بعد از تنظیم قسمت بینی بندهای پایین را ببندید.

 

اگر تسمه های پایین را قبلاً به هم گره زده اید، شاید در صورت لزوم مجبور شوید دوباره آنها را محکم تر کنید.

 

 

ماسک را به صورت و زیر چانه خود بچسبانید. پس از آنکه ماسک کاملا ایمن شد، آن را تنظیم کنید تا مطمئن شوید که صورت و دهان شما را پوشانده است، و لبه پایینی زیر چانه شما قرار دارد.

 

 

 

 

 

 

 درآوردن ماسک:

 

ابتدا دستان خود را تمیز کنید،  بسته به آنچه که قبل از برداشتن ماسک با دستان خود انجام داده اید، ممکن است لازم باشد که دستان خود را بشویید.

 

ماسک آلوده را در کیسه جدا بیندازید

 

 پیشگیری از بیماریها، در یک محیط غیر پزشکی که ماسک می تواند آلوده باشد، ماسک را به تنهایی درون یک کیسه پلاستیکی قرار دهید، کیسه پلاستیکی را گره بزنید و سپس کیسه پلاستیکی را درون سطل زباله بیندازید.

 

پس از درآوردن ماسک، دستان خود را یکبار دیگر بشویید

 

روش صحیح استفاده از ماسک

  • قبل از دست زدن به ماسک، دست هایتان را بشویید و آن‌ها را تمیز کنید.
  • از سالم بودن ماسک و نداشتن سوراخ و منافذ باز مطمئن شوید.

      ۳-  پس از قرار دادن ماسک روی صورت، تیغه روی بینی را فشار داده و آن را محکم کنید.

۴-  قبل از قرار گرفتن در محل آلوده، چندبار داخل ماسک نفس بکشید تا از نفوذ نکردن هوا از جداره‌های آن مطمئن شوید.

۵-هرگز از ماسک مخصوص بزرگسالان برای کودکان استفاده نکنید. ماسک باید کاملا بر روی صورت کودکان قرار گیرد. ماسکها را فقط یکباراستفاده کنید.

 

روش صحیح برداشتن ماسک

۱-قبل از برداشتن ماسک دست هایتان را بشویید.

۲-برای برداشتن ماسک از بندهای آن کمک بگیرید و به قسمت جلویی و فیلتر آن دست نزنید چرا که امکان انتقال آلودگی به بدن شما وجود دارد.

۳-ماسک های پزشکی طوری طراحی شده اند که فقط یک بار قابل استفاده هستند. بنابراین وقتی ماسک را جدا کردید ، فوراً آن را درون سطل زباله بگذارید.

در محیطهای پزشکی احتمالاً سطل زباله مخصوص برای وسایل بیوشیمیایی مانند ماسک های استفاده شده و دستکش وجود دارد. در یک محیط غیر پزشکی که ماسک می تواند آلوده باشد ، ماسک را به تنهایی درون یک کیسه پلاستیکی قرار دهید. کیسه پلاستیکی را گره بزنید و سپس کیسه پلاستیکی را درون سطل زباله بیندازید.

۴-پس از برداشتن و دور انداختن ماسک دوباره دست هایتان را بشویید تا آلودگی منتقل شده به دست هایتان را از بین ببرد.

  • گروه خبری : داخلی معاونت درمان ,عمومی در حوزه درمان ,بیمارستان های دانشگاهی,بیمارستان های غیردانشگاهی
  • کد خبر : 89148
کلید واژه
متن استاتیک شماره 39 موجود نیست