×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1397/08/17 - 08:22
  • بازدید : 645
  • تعداد بازدید : 36
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
معاونت درمان:

رادیولوژی، دانش رو به پیشرفت برای تشخیص و درمان بیماری ها

دکترمرتضی صانعی طاهری عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیر گروه رادیولوژی بیمارستان شهداء تجریش به بهانه روز جهانی رادیولوژی از فعالیت گسترده گروه بزرگ تصویر برداری در بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خبر داد

رادیولوژی، دانش رو به پیشرفت برای تشخیص و درمان بیماری ها

معاونت درمان: دکترمرتضی صانعی طاهری عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیر گروه رادیولوژی بیمارستان شهداء تجریش به بهانه روز جهانی رادیولوژی از فعالیت گسترده گروه بزرگ تصویر برداری دربیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خبر داد.


وی گفت: سیستم تصویر برداری و رادیولوژی دانشگاه به جهت قرار گیری در مجاورت تنوع بسیار بالای خدمات تخصصی و فوق تخصصی؛ مرکزی غنی در دانشگاه محسوب می شود.



دکتر صانعی طاهری با اشاره به این مطلب که ۱۷ آبان، مصادف با ۸ نوامبر سالروزکشف پرتو ایکس، روز جهانی رادیولوژی نام گذاری شده اظهار داشت: پرتوشناسی یا رادیولوژی تشخیصی نام یک رشته از تخصص های پزشکی است که از پرتو ایکس و دیگر اقسام امواج و پرتوها برای تشخیص و درمان بیماری کمک می گیرد.



استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به تاریخچه کشف پرتو ایکس اظهار داشت: در ۸ نوامبر ۱۸۹۵، ویلهلم کنراد رونتگن، در حالیکه مشغول تحقیق پیرامون خواص پرتو های کاتدی (همان الکترون ها) بود، به صورت کاملا اتفاقی ،متوجه نوعی پرتو در لامپ کاتدی شد که آن را پرتو ی مجهول یا پرتو x نامید که بعد ها به یاد رونتگن، به آن پرتو رونتگن نیز گفته شد. رونتگن تا ۲۸ دسامبر ۱۸۹۵ خواص این اشعه را به طور کامل بررسی کرد و در مقاله ای دست نویس نتیجه ی آزمایشات خود را بیان کرد. نظر به برجسته بودن مقاله ی علمی او، اولین جایزه نوبل فیزیک در سال ۱۹۰۱ به ویلهلم کنراد رونتگن اعطا گردید.



دکتر صانعی طاهری با بیان این مطلب که تصویربرداری نقش کاربردی و مهمی در حوزه تشخیص و درمان بیماریها ایفا می کند، افزود: رشته رادیولوژی تحول عظیمی را در حوزه درمان ایجاد کرده است و با استفاده از دستگاههای مختلف تصویربرداری و تجهیزات کمک تشخیصی که وارد بازار علم پزشکی شدند، امروزه در چند ثانیه کل بدن تصویر برداری می شود و این علم به‌عنوان چشم پزشک، در خدمت علم پزشکی قرار می گیرد.



استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در گذشته رادیولوژی یا پرتوشناسی اطلاق بر رشته‌ای می‌شد که در آن از روش‌های پرتوی استفاده می‌شد. اما امروزه «رادیولوژی» با علوم تصویری غیر پرتوی مثل ام آر آی و سونوگرافی نیز اطلاق می‌شود. بعبارت دیگر در پرتوشناسی، برخی روش‌ها همانند سی تی اسکن، ماموگرافی، و روش‌های مرسوم رادیوگرافی از توزیع پرتوهای تابیده شده اشعه ایکس بر روی صفحات فیلم و یا شمارشگرها و یاگیرنده‌های دیگر دیجیتالی تشکیل تصویر می‌دهند. اما در برخی روشهای دیگر همانند ام آر آی و سونوگرافی و مقطع‌نگاری همدوسی اپتیکی از روش‌های غیر پرتوی یونیزان استفاده می‌گردد. رادیولوژی امروزه هر دو را در بر می گیرد.



تکنولوژی پرتو شناسی نقش برجسته ای در علوم پزشکی، تشخیص و درمانی دارد

دکتر صانعی طاهری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این مهم که تکنولوژی پرتو شناسی نقش برجسته ای در علوم پزشکی، تشخیص و درمانی دارد به دریافت جوایز متعدد جهانی از جمله جایزه نوبل در این رشته  اشاره کرد و گفت: رادیولوژیست کسی است که با انجام تصویربرداری پزشکی، به تشخیص بیماری‌ها کمک می‌کند. انجام تصویربرداری پزشکی، به تشخیص و درمان ناخوشیها و بیماری‌ها کمک می‌کند و رادیولوژیست شخصی است که،  پزشک بوده و دارای تخصص پرتوشناسی است و با استفاده از آرایه‌ها یا نقش‌هایی از فناوری‌های تصویربرداری  برای تشخیص یا درمان بیماری‌ها بهره می‌برد. بطور نمونه نوعی گرایش تخصصی پرکاربرد رادیولوژی مداخله‌ای نام دارد که عبارت است از انجام جراحی و یا دیگر رویه های درمانی که معمولاً با حداقل مزاحمت و کمترین شیوه تهاجمی صورت می‌گیرد.



وی ادامه داد: البته مضرات کار با دستگاه‌های رادیولوژی و اشعه ایکس از ابتدای پیدایش آن برای بیماران، زنان باردار، کودکان و رادیولوژیستها مطرح بوده وهست ولی علم پزشکی با طراحی دستگاههایی باهدف به حداقل رساندن مضرات اشعه ایکس ضمن بازسازی نرم افزار در تصاویر اصلی تلاش دارد با کمترین ضرر درسطوح  پایین، خیلی پایین و خیلی خیلی پایین تصاویری با کیفیت چند برابری نسبت به گذشته و تابشی معادل اشعه ایکس که در رادیولوژی ساده استفاده می شود را بدست آورد.



استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در بخش دیگری از سخنان خود توضیحاتی در خصوص رادیولوژی مداخله ای ارائه داد. وی گفت: رادیولوژی مداخله ای  در حوزه تشخیص و درمان طی سالهای گذشته پیشرفت های خوبی در تشخیص سرطان، بیماری های قلب و عروق و مغز و اعصاب در کشور داشته است. با کمک دستگاه های پیشرفته تشخیص و درمان بسیاری از بیماری‌هایی که در گذشته نیاز به جراحی های وسیع بود اکنون با کمک این تکنیک و بدون جراحی درمان می شوند. کاهش خونریزی، میزان عفونت، زمان بستری، ریسک عمل و درد از مزایای  این اقدام موثراست.



بخش تصویر برداری  مرکزی غنی در دانشگاه محسوب می شود

وی از فعالیت گسترده  گروه بزرگ بخش تصویر برداری در ۹ بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی خبر داد وگفت: سیستم تصویر برداری و رادیولوژی دانشگاه در مجاورت تنوع بسیار بالای ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی؛ مرکزی غنی در دانشگاه محسوب می شود.



به گفته دکتر صانعی طاهری: بخش رادیولوژی در بیمارستان مسیح دانشوری در حوزه درمان بیماریهای قفسه سینه در بیمارستان مهدیه بعنوان مرکز غربالگری جنین در بیمارستان لقمان حکیم در بخش مسمویت و در بیمارستان امام حسین(ع) و شهدای تجریش به لحاظ تعداد و تنوع خدمات از جایگاه ویژه ای برخوردار است و خدمتی منحصر بفرد در سراسر کشور محسوب می شود.



استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در خاتمه از تلاشهای این دانشگاه به منظور راه اندازی ۳ رشته تحصیلات تکمیلی؛ رادیولوژی مداخله ای  Interventional Radiology، تصویربرداری زنان و پستان  Breast&Obstetric  و Caridothorasic imaging  خبر داد

  • گروه خبری : داخلی معاونت درمان ,عمومی در حوزه درمان ,بیمارستان های دانشگاهی,بیمارستان های غیردانشگاهی
  • کد خبر : 69958
کلید واژه
متن استاتیک شماره 39 موجود نیست