روابط عمومی معاونت درمان علوم پزشکی شهید بهشتی:
برگزاری کارگاه های آموزشی آنفلوانزا به همت معاونت درمان دانشگاه/ مراجعه 1635 بیمار با علائم شدید تنفسی به اورژانس بیمارستان های تابعه دانشگاه
با شیوع بیماری آنفلونزا و ضرورت آگاهی کلیه کادر درمان از آخرین دستورالعمل های ابلاغی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و اقدامات پیشگیرانه بهداشتی، پرستاری و پروتکل های درمانی، کارگاه های آموزشی آنفلوانزا به همت معاونت درمان دانشگاه برگزار شد
با شیوع بیماری آنفلونزا و ضرورت آگاهی کلیه کادر درمان از آخرین دستورالعمل های ابلاغی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و اقدامات پیشگیرانه بهداشتی، پرستاری و پروتکل های درمانی، کارگاه های آموزشی آنفلوانزا به همت معاونت درمان دانشگاه برگزار شد.
دکتر امیرهاشمی رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه در گفتگو با روابط عمومی معاونت درمان دانشگاه، درخصوص اهمیت تشکیل کارگاه ها و جلسات گفت: سالانه در سراسر دنیا در همه گیری های آنفلوانزا حدود 3 تا 5 میلیون نفر مبتلا می شوند. میزان مرگ و میر سالانه ناشی از این بیماری در سراسر دنیا 300 تا 650 هزار نفر است. و امسال نیز با شیوع این بیماری در کشور، کارگاه ها و نشست ها به منظور هماهنگی در پیشگیری از شیوع آن لازم و ضروری است.
دکتر هاشمی با اشاره به آخرین آمار استخراج شده از سامانه نظام مراقبت سندرمیک آنفلوانزا اعلام کرد: در بیمارستان های تابعه دانشگاه از ابتدای مهر ماه سالجاری تعداد 1635 با علائم شدید تنفسی مراجعه داشته اند؛ که از این تعداد، 251 مورد بر اساس جواب آزمایش ابتلاء قطعی به آنفلوآنزا داشته اند. که اکثریت با تشخیص استراحت در منزل و درمان علامتی و آموزش علائم هشدار ترخیص شدند.
وی زنان باردار، کودکان زیر 59 ماه، سالمندان، افراد مبتلا به بیماری مزمن، افراد مبتلا به نقص ایمنی و کارکنان بهداشت و درمان را از گروه هایی یاد کردند که بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه با اشاره به علائم این بیماری شامل تب، سرفه (معمولا خشک)، سردرد، درد مفاصل و عضلات، بی حالی شدید، گلودرد و آبریزش بینی، حضور در مکان های شلوغ و تماس نزدیک با افراد مبتلا را دو عامل مهم در افزایش احتمال ابتلا به این بیماری عنوان کردند.
دکتر هاشمی افزود: زمان کمون بیماری را در حدود 2 روز است. تشخیص بیماری اغلب بالینی است. نمونه گیری از حلق، بینی، نازوفارنکس و ترشحات تراشه و ارسال آن به آزمایشگاه های مرجع جهت انجام PCRبه تشخیص قطعی بیماری کمک می کند. شروع درمان در موارد نیاز، طبق تجویز پزشک و پس از معاینه و تشخیص بالینی قابل انجام است و منوط به آماده بودن پاسخ آزمایش نیست.
وی همچنین خاطرنشان کرد: برای بیماران پرخطر بایستی علاوه بر درمان علامتی درمان ضد ویروس شروع شود. شروع درمان oseltamivirدر 48 ساعت بعد از شروع علائم بیشترین تاثیر را دارد. ولی توجه به این نکته ضروری است که مصرف غیر منطقی داروی آنتی ویرال علاوه بر بار مالی بر سیستم بهداشتی و درمان کشور، سبب ایجاد مقاومت دارویی می شود. البته دارو به مقدار کافی در اختیار مراکز درمانی قرار گرفته است.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه، رعایت بهداشت دست به صورت مرتب، بهداشت مناسب تنفسی (پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه و عطسه، استفاده از دستمال و دفع صحیح دستمال کثیف) و عدم تماس نزدیک محافظت نشده با افراد مبتلا را از مهمترین راه های احتیاط استاندارد در کاهش امکان ابتلا به آنفلوانزا عنوان کرد.
دکتر هاشمی در خاتمه درخصوص نوع برخورد کادر بهداشت و درمان در مراکز درمانی با بیماران مشکوک به آنفلوآنزا گفت: کارکنان بهداشتی و درمانی مراکز درمانی تابعه می بایستی بر تریاژ مناسب و جداسازی زود هنگام بیمار از سایر بیماران بر اساس دستورالعمل نظام مراقبت سندرمیک، تهویه مناسب تریاژ، محل انتظار بیمار، بخش عفونی و اتاق بیماران، رعایت فاصله مناسب بین بیماران، در اختیار قرار دادن وسایل حفاظت فردی برای کارکنان و بیماران، آموزش نکات لازم به کارکنان، پزشکان، بیماران و همراهان و ثبت مشخصات بیمار در سامانه آنفلوآنزا توجه ویژه داشته باشند.
کارگاه آنفلونزا به همت مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه و با حضور دکتر نبوی استاد گروه عفونی دانشگاه و عضو کمیته کشوری آنفلوانزا، دکتر شکوهی مدیرگروه عفونی دانشگاه، دکتر سربازی مدیر بیماری های واگیردار معاونت امور بهداشتی، خانم مولا مدیر پرستاری دانشگاه، دکتر دادرس عضو کمیته کشوری آنفلوانزا، کارشناسان شبکه های بهداشت و اورژانس 115، متخصصین طب اورژانس و عفونی، سرپرستاران اورژانس و سوپروایزران کنترل عفونت بیمارستان های تابعه دانشگاه در روز چهارشنبه 13 آذرماه در بیمارستان امام حسین (ع) تشکیل شد.
در این کارگاه علاوه بر آموزش راهنمای تجویز داروی اوسلتامی ویر، مدرسین در ارتباط با آنفولانزا، علائم بالینی، راه های انتقال، پیشگیری و درمان، نحوه توزیع دارو، مقدار تجویز مؤثر دارو و وظیفه مراکز درمانی در قبال مراجعین مطالبی را بیان کردند.
علاوه بر کارگاه مذکور جلسه بررسی چالش های شیوع آنفلوآنزا ویژه سوپروایزران کنترل عفونت بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز توسط مدیریت پرستاری دانشگاه در روز دوشنبه 11 آذرماه برگزار شد.
در این نشست نیز نحوه تریاژ، تشخیص، درمان، پیشگیری و ایزولاسیون بیمار بستری در بیمارستان و چالش های پرستاران در زمینه افزایش مراجعین مبتلا و مشکوک این بیماری در بیمارستان های تابعه دانشگاه مورد بررسی قرار گرفت.